Textstorlek
- 1 2 3 + Font size

Klicka för att ändra textstorlek

Verktyg
Sök
.
Services

Bayer – ledande inom kvinnliga preventivmedel


80 års hormonforskning
Under loppet av omkring 80 års hormonforskning har Bayer utvecklat en stor mängd olika läkemedel för fertilitetskontroll. Målet var, och är fortfarande, att erbjuda varje kvinna den bästa metoden för hennes individuella behov.
 
1961 – det första preventivpillret i Europa
1961 lanserade Bayer det första ”p-pillret” på den europeiska marknaden och lade grunden till sin ledande position inom den så kallad hormonella antikonceptionen för kvinnor. P-pillret förknippas främst med läkemedel som kombinerar östrogen och gestagen. Omkring 60-80 miljoner kvinnor över hela världen förlitar sig på p-piller idag.
 
1972 – det första minipillret
1972 lanserade Bayer det första p-pillret med enbart gestagen, vilket inte innehåller något östrogen utan endast gestagenet levonorgestrel, i en dos på 0,03 milligram. Minipiller fungerar genom att reducera och förtjocka slemmet i livmoderhalsen så att spermier förhindras att nå ägget. De motverkar även att livmoderslemhinnan förtjockas, vilket förhindrar att befruktade ägg implanteras i livmodern. Mini-piller är något mindre effektiva när det gäller att skydda mot graviditet än vad kombinerade p-piller är. De är ett bra alternativ för kvinnor som inte kan ta östrogen på grund av att de ammar. Minipiller måste tas vid samma tid varje dag för att garantera effektiv antikonception.
 
1973 – det första lågdospillret:
1973 utvecklade Bayer det första kombinerade lågdos-p-pillret (östrogen-gestagen-preparat). Det var det första p-pillret i världen som innehöll endast 30µg etinylöstradiol. Tidigare preparat innehöll 50 µg etinylöstradiol eller ännu mer.
 
1979 – det första trefaspillret:
1979 lanserade Bayer det första trefaspillret. Trefaspiller innehåller tre olika hormondoser av östrogen och gestagen, vilket efterliknar kvinnans naturliga menstruationscykel.
 
2000 – det första p-pillet med drospirenon:
2000 lanserade Bayer det första p-pillret med det unika gestagenet, drospirenon, vilket består av 30 µg etinylöstradiol och 3mg drospirenon. Drospirenon skiljer sig från de gestagener som för närvarande finns i andra orala preventivmedel. I sin effekt är det mycket likt det naturliga gulkroppshormonet progesteron. På grund av sin svaga antimineralkortikoida (vätskedrivande) effekt, motverkar drospirenon östrogeninducerad vätskeansamling i kroppen.
 
2006 – det första kombinerade lågdos-p-pillret med drospirenon:
Det första p-pillret med drospirenon och 20 µg östrogen lanserades i Europa (20 µg etinylöstradiol och 3mg drospirenon).
 
* Monofasiskt p-piller = p-piller som innehåller samma nivåer av östrogen och gestagen i varje aktivt piller.